Rhein on skates met Wednesday Night Skating, Mainz

20 september 2003

Samenstelling, Tekst en foto's : Jan Feijes copyright, maart 2004

Taal ondersteuning :
Nederlands
Nederlands


Op school heb ik geleerd dat de Rijn bij Lobith het land binnen komt. In Nederland heb ik al met veel plezier langs de grote rivieren geskate, dus dat moet ook in het buitenland kunnen. Dat kwam mooi uit want twee keer per jaar is een stuk autoweg langs de Rijn, ongeveer tussen Rudesheim en Koblenz afgezet aan beide zijden. De eerste keer is in juni, de tweede keer is in september. In september legt een bonte stoet skaters de 120 kilometers langs de Rijn af; georganiseerd door de WNS - Mainz. Voor mij begon de tocht de dag er voor. Samen met wat andere skate liefhebbers zijn we een dag eerder richting Frankfurt gereden. Zaterdag ochtend ging de wekker.
opveer.JPG
Met z'n 4-en reden we naar de startplek Rudesheim. Even de auto naar de andere kant van het water brengen (hier was de finish) en we konden de skates onderbinden voor wat een mooie en lange dag zou worden.

IMG_9098.JPG Op de pont die ons weer terug bracht naar Rudesheim stond aangenaam vol met skaters. De startplek was makkelijk te vinden door de constante stroom skaters die je meetrok richting de start. Daar aangekomen stonden we tussen de drommen skaters konden niet wachten om te beginnen met de tocht. Na de korte toespraakjes, die toch altijd lang blijken te zijn als je wil skaten, konden we los. IMG_9129.JPG
IMG_9172.JPG Er waren geen betere condities denkbaar: een zonnetje, de Rijn aan de linker hand en aan de rechterhand, het mooie landschap. Nu denk je die 120 kilometers. Ze zullen wel als gekken aan het skaten zijn anders halen ze het niet. Nou dat valt wel mee. Het kan natuurlijk ook knap gezellig zijn als je met een flinke club (circa 3000) mensen aan het rollen bent.
En om het uur of de anderhalf uur, ik heb het niet helemaal bij lopen houden wordt er een kortere pauze gehouden, al is het alleen maar zodat de politie even het normale verkeer er langs kan laten. Het landschap is ronduit spectaculair te noemen. Het is niet voor niets uitgeroepen tot werelderfgoed, beschermd door de UNESCO. Ik heb nu een paar van die erfgoederen gezien, en dit is er ook een waar ik het wel mee eens kan zijn. Het dal is ook bekend als het Loreley dal. Ja je weet wel waar de zingende zeemeermin de schippers op de klippen joeg. Ik denk dat het hier om een zoetwater-meermin gaat. Maar de vergelijking klopt wel. Als het landschap je niet aanspreekt kan je altijd kracht en energie putten uit je mede skaters en skate-sters. IMG_9195.JPG
IMG_9201.JPG IMG_9228.JPG In de stoet kan je kiezen. Gewoon lekker hangen achter een treintje, een beetje in de groep meerollen of aanhaken bij een sneltreintje: een clubje blockers die van achter naar voren rollen om de politie te helpen bij het blocken. Het is natuurlijk wel erg leuk om er even voor te trekken om wat leuke plaatjes te schieten. Na een stukje verzorging (water, yoghurt, en bananen) rollen we weer door naar Koblenz. Richting Koblenz wordt het landschap spectaculairder. Met meer steile rotsparteien, van die sprookjes kastelen die op rotspunten staan, het is er allemaal. En langzamerhand beginnen we ook op te vallen. Mensen komen aan de straat staan om ons toe te juichen.
De entree in Koblenz is een verrukking. We moeten natuurlijk ergens die Rijn over. Nou dat is bij Koblenz. Er wordt een stuk weg voor ons vrijgemaakt door de politie en we schuiven de autoweg op over de rivier. Aan de kant van Koblenz moeten we naar beneden. Heerlijk. In een lekkere torus draaien we langs de autoweg naar beneden, net alsof je in een grote parkeer garage naar beneden zoeft. Zo rollen we naar de de rustplek. Hier wachtte een lekker grasveldje om op te liggen en hier konden we ook genieten van een stevig bordje pasta. IMG_9232.JPG
IMG_9254.JPG IMG_9309.JPG Voor de watjes is hier een mogelijkheid om terug te gaan met de bus. Maar ja de bikkels, die gaan gewoon door. Zo ook wij. Na de rust moet je er toch weer even in komen. Dan maar een gezellig treintje zoeken om tussen te hangen. Je komt ook wat interessante spreuken tegen die de deelnemers op de t-shirts meevoeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van "Lieber tot als Zweiter". Dit betekent zoveel als "liever dood dan 2e worden". Natuurlijk heb ik even om een stukje uitleg gevraagd. De verklaring was eigenlijk heel logisch. Ja dan moeten we gewoon maar 3e worden of 20e of zoiets. Dan kunnen we het lekker rustig aan doen.
IMG_9331.JPG Je ziet ook dat ook de vermoeidheid begint toe te slaan. Gelukkig is hier ook de politie je beste vriend. De strenge politie mannen blijken een warm plekje te hebben voor skaters. Af en toe wordt ik ingehaald door een motor rijder met een tros skaters die zich aan de motor vasthouden. Maar dan komt op een gegeven moment toch Bingen, de plaats van de finish, in zicht. Met een feestplein. Zelf zijn we een beetje vermoeid en willen gewoon zitten in een restaurant met bediening en zo. Je kent dat wel. IMG_9336.JPG
Je wil gewoon in de watten gelegd worden. Na de watten even kort langs het feest gegaan en hebben we ons certificaat van de prestatie die we hebben gemaakt in deze tocht in ontvangs genomen. Moe en voldaan stapten we weer in de auto om naar ons kamp in Frankfurt te rijden. De volgende dag zouden we hier nog een tochtje door de stad maken, natuurlijk, op skates.

Nuttige links


Wednesday Night Skate, Mainz - Nightskate van Mainz, organisatie van dit evenement
Informatie van het Loreley dal
Informatie van Rudesheim (Start locatie)
Informatie over Koblenz (rustplaats)
Informatie over Bingen (plaats van de finish)
Tal-Total - 1x per jaar: autovrij loreley dal

Remarks ? Mail me!

2004 feijes.com